Am fost astazi (29 februarie 2012) la una din consultarile publice organizate in Pretura sectorului Riscani in cadrul careia a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal (PUZ): http://chisinau.md/public/files/planuri/PREZENTAREA_PUZ_FINAL_ro.pdf
Este greu de numit ceea ce am vazut o consultare publica.
Cineva chemase o clasa de elevi de la un liceu din Chisinau care, pe linga inca citeva persoane care puteau fi numarate pe degete, formau audienta (se vedea ca erau adusi/eliberati de la lectii).
O colaboratoare de la Chisinauproiect a dat citirii 3 documente, intr- un mod mecanic, dupa care directorul institutului, a incercat sa explice in linii generale caracteristicile acestui document (care trebuia sa respecte prevederile Planului Urbanistic General din 2007 si care la rindul sau are mari probleme: spre exemplu viitorul Bd. Cantemir din Chisinau).
Au avut loc citeva reactii din partea celor prezenti vizavi de continutul PUZ, chiar si unul din elevi din cei 20 prezenti si-a expus parerea vizavi de locurile de munca a soferilor de microbuze (care vor fi eliminate pina in 2025). Au urmat alte intrebari si raspunsuri, unii din arhitectii prezenti la intrunire chiar au ramas surprinsi de ‘entuziasmul’ (cum dumnealui ulterior s-a exprimat) celor din sala. Acelasi arhitect a mentionat faptul ca in sala lipseau specialisti din diferite domenii capabili sa puna in discutie si sa analizeze materialele prezentate.
Dupa o jumatate de ora de discutii, secretarul sedintei, care isi facea note intr-un caiet de matematica, l-a pus sub brat si a stat asa pina la finalul sedintei, fara sa mai insemne problemele mentionate de cei prezenti in sala.
La un moment dat grupul de liceeni s-a sculat de pe scaune ca sa plece, fiind se pare ca plictisiti de atmosfera din camera, dupa care aproape simultat s-au sculat si reprezentatii Directiei Arhitectura si Urbanism, care drept argument, pentru a incheia discutia, au invitat audienta sa vina la Chisinauproiect (sau sa consulte site-ul primariei), sau chiar la Directia lor pentru a consulta in detaliu planurile expuse. Mai mult, au invitat audienta sa aduca schite si desene si alte lucruri pe care sa le prezinte publicului, alaturi de PUZ-ul elaborat de Chisinauproiect, in cadrul urmatoarei discutii publice de sinteza, care va avea loc in viitorul apropiat.
In concluzie se pare ca avem de a face cu o formalitate pusa la cale de cei de la Directia Arhitectura si Urbanism din Capitala, aceste discutii fiind organizate doar pentru ca asa vor organismele internationale sau pentru ca legea privind transparenta decizionala o cere.
Cu siguranta si din pacate nici macar 1% din populatia acestui oras nu este la curent cu planurile Primariei, iar noi trebuie sa ne intrebam din ce cauza se intimpla totul asa cum se intimpla.
Miine (1 martie 2012) va avea loc cea de-a doua zi de audieri.

BINE ATI VENIT!

Vladimir Us