IMG_0663_edit_web

foto: Bianca STUMPTNER

Îngrădirea spațiului public sau comercializarea lui (vezi cazul Green Hills Nistru) reprezintă o metodă de expropriere/înstrăinare a locuitorilor unui oraș de un bun comun, sau o condiționare a utilizării lui (din cetățean ești transformat în consumator), la fel, cum sînt sistematic privați chișinăuienii de sentimentul apartenenței la oraș datorită demolării unor clădiri de patrimoniu arhitectural, cu o valoare istorică (în general datorită schimbării radicale/abrupte a peisajului urban) – cazul de referință al vechei poște, care mai este încă prezentă în memoria colectivă.

În acest caz valoarea arhitecturală/artistică alături de cea istorică/de patrimoniu formează o nouă valoare, la fel de importantă, ce le unește pe celelalte două – cea de bun comun, care aparține comunității și care trece dincolo de valoarea financiară a terenului pe care este amplasat un monument sau altul, sau de valoarea obiectului în sine – iar în acest caz comunitatea are dreptul de a decide soarta acestui bun (comun), comunitatea are responsabilitatea, poate și ar trebui să-l revendice, fie monumentul, fie peisajul urban (spațiul construit, spațiul natural sau golul din peisaj).

2561_1_web_1600

iată cum arătau planurile ceva timp în urmă – funcția atribuită terenului era de a face sport!

2561_2_web_1600

spațiile verzi pot fi colorate, cum obișnuiam să facem în copilărie, în caiete de acest fel

267362_247363211955106_548240_n_web

270107_247358338622260_3374450_n_web

fotografii din anii ’80 unde nu se observă construcțiile din ultimii 20 ani apărute în jurul Teatrului Republican

Propunerea unui centru comercial în Chișinău, pe str. 31 August 1989, nr. 78/1 este destul de problematică, în momentul în care o bună parte din spațiul pietonal a fost deja îngrădită pentru construcția unor cafenele și restaurante, iar cealaltă parte a lui a fost transformată într-o parcare pentru mașini – un exemplu vădit de comercializare a spațiului public și expropriere a orășenilor de la acest bun (comun). Datorită volumetriei mari această construcție va interveni prea dur (anterior pe acel loc a existat o construcție de dimensiuni mult mai mici) în zona de protecție a Bibliotecii Naționale, monument de arhitectură și istoric, iar drept consecință spațiul public proiectat între ambele blocuri ale actualei Biblioteci va fi fragmentat, inclusiv datorită parcării prevăzute în fața acestui obiectiv comercial. Atîta timp cît în acest loc a fost trotuar pentru pietoni, amplasarea unei parcări în acest spațiu constituie o abatere semnificativă de la norme.

2561_3_web_1600

culoarea roz – centrul comercial / culoarea galbenă – parcarea din față

2561_4_web_1600

Green Hills Nistru în contextul altor mutații urbane, care s-au format pe parcursul ultimilor 20 ani
culoarea roz – construcții noi / culoarea galbenă – zone transformate în parcare pentru mașini

Trebuie de mai spus că funcția noii construcții contrastează prea tare cu întreaga zonă în care se dorește amplasarea ei, de fapt un centru comercial nu se potrivește deloc cu acest loc: alături se află un complex sportiv, dintr-o parte și din alta – blocurile Bibliotecii Naționale, peste drum se află Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și ceva mai încolo Muzeul Național de Artă al Moldovei, și mai departe – Palatul Național, toate avînd un rol important și funcții publice bine determinate. De ce este nevoie de un centru comercial în această zonă, oare nu ar provoca acesta situații de conflict între cei care vin să-și cumpere haine și studenții care vin la bibliotecă sau copiii care vin la teatru? De ce nu ar putea fi păstrat acest spațiu pentru oamenii care vin să vadă o expoziție sau să asiste la un spectacol – să rămînă un spațiu non-comercial? De ce ne pasă mai mult de banii cîștigați din vînzări decît de sănătatea oamenilor? Este un loc privilegiat și ar trebui să poarte un caracter public și cît mai accesibil – să răspundă necesităților locuitorilor acestui oraș.

e-urb_1_web

ce ne prezintă e-urbanismul referitor la viitorul centru comercial (atenție la nr. 78/1)

e-urb_2_web

spații și coridoare verzi

e-urb_8_web

culoarea roz – funcționalitatea zonei, C1 (comerț și servicii cu amănuntul), apare întrebarea: cînd s-a oferit acestei zone o astfel de funcționalitate și de către cine?

În contextul unor discuții privind eliberarea de trafic rutier a centrului orașului Chișinău se cere de revăzut chiar și statutul străzii 31 August 1989 – această stradă ar putea fi una pietonala (pe segmentul dintre str. Bănulescu-Bodoni și Pușkin), astfel încît ar avea sens de interzis circulația automobilelor particulare și de lăsat să circule doar transportul public și cel de deservire a localurilor din acea zonă, or amplasarea unui centru comercial ar reduce considerabil șansele pentru realizarea unui proiect atît de necesar chișinăuienlor și atît de potrivit cu această zonă.

e-urb_3_web

culoarea roșie – terenuri private. apare întrebarea: cum a fost posibil să fie privatizat un teren mult mai mare decît construcția inițială? (este vorba despre obiectivul de pe adresa str. 31 August 1989, nr. 78/1, Chișinău)

e-urb_4_web

culoarea galbenă – teren municipal dat în arendă. apare întrebarea, cum poate fi construită o casă pe 2 terenuri cu un statut diferit, o parte din construcție ar fi amplasată pe un teren municipal arendat?

e-urb_5_web

fotografie aeriană (1)

e-urb_6_web

fotografie aeriană (2)

Adițional, trebuie menționat faptul că Green Hills Nistru SRL trădează tendințe vădite de acaparare a cît mai mult spațiu construit, acest lucru ieșind la iveală în procesul de judecată pe care compania l-a pierdut în ianuarie 2012.

205687_546389812052443_726795989_n_web

varianta centrului comercial propusă de Green Hills Nistru la 27.11.2008

309829_544395248918566_1298216243_n_web

varianta centrului comercial avizată de Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) în ședința din 24.01.2013

Proiectul Green Hills Nistru (numai Green Hills nu este) de lîngă Biblioteca Națională, așa cum se prezintă acum, nu este potrivit pentru locația aleasă – privit și analizat prin prizma argumentelor prezentate mai sus, acest proiect ar trebui dezbătut public astfel încît și locuitorii Chișinăului să se poată pronunța pe marginea lui.

Vladimir US

pentru a lua parte la discuții FB pe marginea proiectului Green Hills Nistru mergi aici, aici și aici

posibilitatea organizării unei dezbateri publice este analizată pe grupul FB Spații publice în post-socialism: https://www.facebook.com/groups/436244979749101/