img_8863_web

Centrul Civic al Chișinăului – Spații Recuperate
Atelier de Intervenții Urbane cu studioBASAR (Cristi BORCAN) și Tudor ELIAN [RO]

Atelier Public
Procesul de educaţie presupune de cele mai multe ori exerciţii de acumulare, testare sau experimentare dezvoltate în condiţii de laborator, departe de obiectul de studiu. Acest atelier îşi propune să fie un proiect desfăşurat pe viu, angajat în timp real în condiţia urbană locală, în care să fie practicate mijloace alternative de producţie a circumstanţelor spaţiului public şi dincolo de răspunsurile formulate de adminstraţie, agenţi economici sau de societatea spectacolului. În cadrul Atelierului vom încerca să inspectăm atât instrumentele de înţelegere şi cunoaştere ale spaţiului urban, cât şi mecanismele profesionale din care sînt alcătuite intervenţiile în spaţiul public, relevenţa şi rolul lor în consolidarea unor procese de recuperare şi reconstrucţie a spaţiului public ca un produs comun.

Scenariu Atelier
Timp de 5 zile, între 7 şi 11 septembrie, vom trece în cadrul unei platforme de lucru deschise de la concept la proiect finalizat, prin acţiuni şi activităţi de organizare, comunicare, design, producţie şi concretizare a intervenţiei. Atelierul se adresează unui grup de 10 participanţi și va fi coordonat de Alex Axinte şi Cristi Borcan (studioBASAR).

Temă: Spații Recuperate
Tema atelieruliu – Spații Recuperate – face referință la spații ce au funcționat cîndva ca forme de spațiu public și care, între timp, și-au pierdut această calitate. În cadrul acestui atelier vom dezbate și testa la fața locului modalități de recuperare a lor.

Acest apel de participare la AIU vine ca rezultat al cercetărilor realizate în 2012, în zona istorică a Chișinăului, în cadrul aterlierului de cartografiere a spațiului public (https://chisineu.wordpress.com/proiecte/atelier-cartografiere/), la care au participat tineri arhitecți, sociologi, istorici, urbaniști.
Printre obiectivele acestui atelier s-au numărat analiza spațiului public existent și conceptualizarea unei rețele de spații publice pentru Chișinău, alternative spațiului public proiectat de regimurile anterioare (reprezentativ pentru puterea politică din acel moment). Al doilea obiectiv a vizat contextualizarea viitoarelor intervenții artistice ce vor fi realizate în colaborare cu artiști și arhitecți invitați.
În cadrul lui au fost identificate situații, teme și subiecte de actualitate pentru spațiul public chișinăuian, printre care se regăsesc infrastructura pietonala extrem de uzată, lipsa unor spații amenajate pentru diverse publicuri, accesul redus la apă potabilă în oraș, gradul mare de control al spațiului public, lipsa unor spații verzi în anumite zone, lipsa transportului public în unele cartiere izolate ale centrului istoric, excluziunea unor grupuri sociale (minorități religioase, sexuale, romi) și altele. Pe fundalul acestor probleme subiectul Bulevardului Cantemir și prezența sa în planul Urbanistic General al Chișinăului actualizat în 2007 a devenit unul crucial, ceea ce ne determină să-l acceptăm în calitate de subiect de interes maxim și ne încurajează să continuăm cercetarea asupra acestui proiect și asupra consecințelor pe care le-ar putea provoca dacă ar fi implementat.

AUI oferă continuitate intervențiilor realizate în spațiul public din Chișinău în august 2012, în cadrul proiectului Centrul Civic al Chișinăului – cinema în aer liber: https://chisineu.wordpress.com/proiecte/centrul-civic-cinema/

Locaţie şi materiale
Atelierul se va desfăşura în două etape – două zile de lucru teoretic (discuții, prezentări, propuneri) urmate de activități practice (intervenții în zona orașului vechi: intersecția str. Zamfir Arbore / Sf. Andrei).

http://goo.gl/maps/Xel6c
https://chisineu.files.wordpress.com/2013/04/atelier_cartografiere_triunghiul_2.pdf
https://chisineu.files.wordpress.com/2013/04/atelier_cartografiere_triunghiul_3.pdf
https://chisineu.files.wordpress.com/2013/04/atelier_cartografiere_colina_puskin.pdf
https://chisineu.files.wordpress.com/2013/04/atelier_cartografiere_decembristi.pdf

Doritorii de a lua parte îi rugăm sa trimită CV-ul și o scurtă scrisoare de intenție la:
alexandru(a)oberliht.org.md sau vladimir(a)oberliht.org.md pâna la data de 04.09.2013
Pentru intrebări ne puteți contacta la 022 286317

Acest atelier face parte din proiectul SPACES: Centrul Civic al Chișinăului – dincolo de liniile roșii: https://chisineu.wordpress.com/proiecte/ccc-liniile-rosii

img_8815_web

PROGRAM

Ziua 1 – Sâmbătă, 7 septembrie 2013

10-11:00
Introducere şi prezentări
Vladimir Us – prezentare scurt istoric proiect Centrul Civic al Chișinăului, legătura cu atelierul prezent, prezentare locaţie de lucru, resurse atelier
studioBASAR – program atelier, metodologie, scopuri

11-12:00
Prezentare Vladimir Us – expunere mai pe larg a proiectului şi al acţiunilor anterioare; prezentarea zonei de intervenţie – întrebări

12-14:00
Plimbare – turul zonei de intervenţie, întrebări, discuţii

14-15:00
Pauză

15-17:00
Prezentare studioBASAR – Intervenţii în spaţiul public – întrebări

17-18:00
Discuţii

18-18:30
Pauză

18:30-19:00
Proiecţie film – ‚Au rez-de-chausse de la ville’, Atelier d’Architecture Autogeree, 34’, 2005

Ziua 2 – Duminică, 8 septembrie 2013

10-14:00
Discuţii pe temele principale ale atelierului, identificarea potenţialului de intervenţie, definirea mijloacelor de intervenţie

14-15:00
Pauză

15-19:00
În funcţie de numărul de participanţi, ne vom impărţii pe grupe şi vom formula propuneri

Ziua 3 – Luni 9 septembrie, 2013

10-12:00
Centralizarea propunerilor, prezentări, discuţii, pregătire, organizare lucru

12-14:00
Lucru

14-15:00
Pauză

15-19:00
Lucru

 

 

Ziua 4 – Marţi 10 septembrie, 2013

10-14:00
Lucru

14-15:00
Pauză

15-19:00
Lucru

Ziua 5 – Miercuri 11 septembrie, 2013

10-14:00
Lucru

14-15:00
Pauză

15-19:00
Instalare, organizare eveniment de inchidere, concluzii

19:00
Inaugurare, eveniment public

Imagini de la acest eveniment: https://chisineu.wordpress.com/2013/09/11/spatii-recuperate-2/

CENTRUL CIVIC al CHIȘINĂULUI: Spații Recuperate – Atelier de Intervenții Urbane este organizat în cadrul proiectului SPACES al Uniunii Europene. Proiectul SPACES este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Cultural pentru Parteneriatul Estic.

Reclame