– – – scroll down for English – – –

RO / Chișinăul de la nivelul unei bănci

Băncile, în calitate de elementele ale mobilierului urban, se pot găsi cu ușurință în spațiul public. Acestea, alături de alte obiecte precum stâlpii de iluminat, coșurile de gunoi, fântânile, parcările pentru biciclete sau chiar sculpturile amplasate în spațiul public, sunt concepute și proiectate cu scopul de a îmbunătăți funcționalitatea și confortul cetățeanului în diferite spații urbane. Cu toate acestea, istoria băncilor ne întoarce în Antichitate, poate pentru că a existat întotdeauna o nevoie umană de a căuta confort în spațiul public, pentru a încuraja adunarea oamenilor, dialogul, socializarea sau pur și simplu odihna.

Astfel, putem înțelege banca din două puncte de vedere principale: pe de o parte, drept un obiect estetic și funcțional, proiectat conform anumitor rigori, măsuri și ținânduse cont de proprietățile sale ergonomice pentru a răspunde mai bine confortului utilizatorilor. Pe de altă parte, banca poate fi înțeleasă și ca o reflecție a politicilor sociale ale fiecărui timp și loc.

În civilizațiile greacă și romană, banca exista deja ca parte esențială a mobilierului public, acestea fiind amplasate în principal în piețe publice sau teatre, cu scopul de a promova apropierea dintre diferiți cetățeni, adunări și dezbateri sau pur și simplu pentru a savura mai confortabil cultura. Cu toate că în această perioadă designul băncii nu era în mod deosebit important, deoarece erau structuri simple din piatră sau lemn, aceste elemente modeste ofereau un spațiu pentru întâlniri și socializare. Pe măsură ce avansăm în istorie, aspectul estetic al acestor structuri în spațiul public capătă importanță, de exemplu, în Epoca Modernă timpurie și datorită Renașterii, băncile au început să fie considerate elemente demne de a fi decorate într-un mod elaborat. Astfel, băncile au devenit elemente estetice, care alcătuiesc designul peisajului în spațiile publice precum parcurile și grădinile. Dezvoltarea științifică, economică și socială care a avut loc în secolul al XIX-lea a favorizat amenajarea spațiilor publice. Treptat, au fost dezvoltate studii de urbanism în marile orașe pentru a permite o planificare și distribuție mai bună a spațiului urban și a împrejurimilor lor, având în vedere tot mai multe elemente precum confortul, durabilitatea și estetica.

Spiro Kostof, istoric al arhitecturii, analizează evoluția băncilor și a altor elemente de mobilier urban ca parte a procesului de creștere a orașelor și a dezvoltării progresive a urbanismului. Urbanista Sonia Hirt se concentrează pe transformarea urbană și privatizarea progresivă a spațiului public în țările aflate sub regimuri socialiste.

În continuare, după această scurtă sinteză istorică, care ne ajută să înțelegem mai bine despre importanța acestor elemente pentru spațiul public și, respectiv, pentru oamenii care le folosesc, aș dori să mă concentrez asupra cazului specific al Chișinăului. Înainte de a introduce imaginile, aș dori să preîntâmpin că acestea au fost realizate într-un interval de timp scurt, între lunile noiembrie și decembrie 2023, astfel încât reflectă doar o mică fracțiune din modul în care aceste elemente urbane sunt utilizate de către membrii societății care coexista în această capitală.

Aș dori să încep cu un element urban tipic pentru multe țări post-socialiste, cunoscut sub numele de „dvor”, și anume curtea sau zona comună a unui grup de blocuri de clădiri de locuit. Acest spațiu semi-public și semi-privat are adesea bănci cu mese, astfel încât membrii comunității și vecinii să poată mânca în aer liber sau să se poată întâlni pentru a purta o conversație. În plus, multe dintre ele au și o mică zonă dedicată petrecerii timpului liber pentru copii, astfel încât toată lumea are un loc în aceste curți foarte speciale.

Un alt element care m-a surprins în legătură cu această cultură este cimitirul înțeles ca spațiu public. Prima dată când am vizitat un cimitir în nordul Moldovei, am observat ceva ce nu mai văzusem niciodată: majoritatea mormintelor aveau o simplă masă și bănci modeste, astfel încât rudele răposatului să poată veni și să mănânce împreună cu cei dragi „plecați”. Un alt spațiu pentru adunare și socializare care contribuie la menținerea vie a memoriei generațiilor trecute. Aici sunt câteva fotografii de la cimitirul armenesc-gregorian și romano-catolic polonez situat pe strada Valea Trandafirilor nr. 11.

După cum am anticipat deja, în secolul al XIX-lea, progresul științific a permis o dezvoltare mai rapidă a industriei și fabricilor, ceea ce a favorizat înlocuirea progresivă a muncii manuale cu una mecanizată. În acest fel, băncile au început să fie produse mai rapid și mai econom, ceea ce a favorizat dezvoltarea și îmbunătățirea mobilierului public, în special în spații precum sunt parcurile și grădinile. Chișinău are mai multe parcuri publice mari, unde cetățenii și oaspeții se pot plimba, se pot așeza pe o bancă pentru a se odihni, privi, conversa sau chiar pentru a juca șah!

Chișinăul mai dispune de spații exterioare similare, unde locuitorii să poată merge să se bucure de fauna și flora locală și cea din alte părți ale lumii. Grădina Zoologică și Grădina Botanică din Chișinău sunt câteva dintre aceste spații, care oferă, de asemenea, bănci comode pentru a sta și a observa natura în periferia orașului.

Fără îndoială nu ducem lipsă de spații pentru relaxare și conectare cu natura în raza orașului. Cu toate acestea, așa cum se poate observa, aceste spații publice nu sunt foarte aglomerate. Trebuie să recunosc că aceste fotografii au fost realizate în perioada noiembrie – începutul lui decembrie, dimineața, când majoritatea locuitorilor pleacă la serviciu, iar copiii și tinerii la școală și universitate, cu toate acestea frecventarea acestor spații părea redusă.

În acest moment aș dori să-mi concentrez atenția asupra ideii unor spații publice aglomerate și populare, să încerc să explic acest fenomen. Plimbându-mă prin spațiile publice ale Chișinăului, am observat că spațiile destinate activităților comerciale au tendința să fie întotdeauna foarte aglomerate, indiferent de ziua săptămânii sau de ora vizitei. Într-un fel, în acest tip de spații publice contactul între cetățeni se realizează cel mai ușor.

Pe măsură ce ne plimbăm prin zona centrală a orașului, putem vedea cum băncile devin din ce în ce mai aglomerate, iar unul dintre cele mai aglomerate spații publice din Chișinău, ironic, este Piața Centrală și zona din jurul ei, unde putem vedea mulți vânzători ambulanți, care își creează propria lor „magazie” cu ajutorul unei bănci de plastic sau unei găleți, produselor expuse spre vânzare și prezenței lor prietenoase. Această modalitate de a-și apropria o mică parte a spațiului public pentru a se implica în activitatea comercială ne oferă imagini foarte interesante de analizat din diferite perspective. În principal, găsim femei de o vârstă mijlocie sau în etate, multe dintre ele își petrec aproape întreaga zi așezate pe aceste bănci improvizate, chiar și pe marginea trotuarului, care nu sunt confortabile și nu au fost proiectate cu un scop estetic, contrar celorlaltor bănci pe care le găsim în oraș.