ATELIER DE CARTOGRAFIERE A SPATIULUI PUBLIC – apel de participare

Perioada atelierului: 2-7 iulie 2012
Tutori invitati: arhitecti Eugen Panescu si Michael Buck, Planwerk, Cluj
Organizatori: Asociatia Tinerilor Artisti Oberliht, Chisinau & Planwerk, Cluj
Locul desfasurarii: Chisinau (Muzeul Zemstvei, ARThotel, APARTAMENT DESCHIS etc.)
Participanti: 5 persoane vor fi selectate

CONTINUTUL SI STRUCTURA ATELIERULUI

Atelierul de cartografiere are drept scop sa puna bazele unui plan de actiuni cu o durata de 3-4 luni, care ar permite identificarea si ulterior revalorificarea spatiului public din Chisinau, si oferirea lui a unui caracter civic pronuntat.
La concret se urmareste organizarea unui atelier de o saptamana la Chisinau, cu participarea arhitectilor Eugen Panescu si Michael Buck (Planwerk, Cluj), si consolidarea unui grup format din 5 tineri artisti/designeri/fotografi, sociologi/antropologi, istorici, arhitecti/urbanisti s.a., preocupati de transformarile urbane locale.
In cadrul atelierului vor fi elaborate metodologia si criteriile de cartografiere a spatiului public cu aplicarea lor ulterioara.
Atelierul se va desfasura in perioada 2-7 iulie 2012, 6 ore / zi.

Pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2012 grupului format i se va propune realizarea procesului de cartografiere conform criteriilor stabilite in cadrul atelierului:
– delimitarea zonei de actiune
– identificarea unor locuri cu un potential de a redeveni spatii publice de calitate (locuri abandonate, excluse din uz sau nevalorificate)
– identificarea grupurilor de utilizatori ai acestor locuri/spatii
– analiza detaliata a situatiei existente

Rezultatul acestui process de cartografiere va consta in crearea unei harti publicate online: http://www.spacesproject.net, https://chisineu.wordpress.com si pe alte site-uri unde se vor regasi materialele acumulate (fotografii, descrieri, studii de specialitate, propuneri artistice si de amenajare etc.) si structurate astfel incit sa devina accesibile tuturor.
Programul de activitati va presupune o implicarea de cca 8 ore / saptamina.
Participantilor la activitati li se va asigura transportul local si comunicatiile.

CRITERIILE DE ELIGIBILITATE

Candidatii trebuie sa fie cetateni sau rezidenti ai Republicii Moldova, tineri specialisti sau studenti din domeniile arta/design/fotografie, sociologie/antropologie, istorie, arhitectura/urbanism s.a., sa dispuna de timp pentru a lua parte integral la lucrarile atelierului si a procesului de cartografiere.
Doritorii de a lua parte la atelier sint rugati sa trimita la adresa ina@oberliht.org.md urmatoarele documente:
Curriculum Vitae (cu informatii relevante pentru atelier)
Scrisoare de intentie (200-300 cuvinte)
Termenul-limita pentru primirea propunerilor: 20 iunie 2012
Anuntarea participantilor selectionati: 27 iunie 2012

Limba de comunicare in cadrul atelierului va fi romana.

datele de contact:
Ina Borozan – coordonator atelier
email: ina@oberliht.org.md
tel: 286317

– – –

PLANWERK

S.C. Planwerk S.R.L. elaboreaza proiecte de arhitectura, urbanism si amenajari de spaţii libere, pentru beneficiari publici si privaţi, preponderent din România si Germania.

Primul pas spre Romania s-a nascut din interesul nostru faţa de procesul de dezvoltare sociala in Europa de Est. Punctul de plecare in activitatea noastra de astazi a fost Academia de Arte Vizuale din Hamburg.

O parte a membrilor echipei planwerk activeaza in cadrul Facultaţii de Arhitectura si Urbanism din Cluj. In paralel, planwerk organizeaza si participa la workshop-uri si mese rotunde, alaturi de studenţi si cadre didactice, iar lucrarile biroului sint prezentate in contextul evenimentelor desfasurate in strinsa legatura cu universitaţile.

http://www.planwerkcluj.org

– – –

Atelieru de cartografiere este parte a proiectului SPACES.

SPACES – Zone publice durabile pentru cultura in tarile din est

Recuperarea spatiilor publice pentru arta, cultura si locuitorii urbelor este principala preocupare a SPACES. Activitatile proiectului se desfasoara in Armenia, Georgia, Moldova si Ucraina, unde comunitatile artistice locale au un puternic potential si reprezinta dinamica schimbarii in lumea artistica. Acestia sunt promotorii proceselor de reabilitare comunitara, dezvoltare economica si, de asemenea, schimbare sociala. SPACES a ales sa materializeze aceste provocari in actiuni.

Prin SPACES, artistii si operatorii culturali din aceste tari vor desfasura evenimente artistice participatorii, insotite de activitati de relationare, autodidacte, investigare sociala si dezbateri asupra politicilor.

SPACES va consolida acest segment dinamic al productiei culturale contemporane, va deschide noi zone de posibilitati pentru artisti si rezidenti si va elbora noi concepte pentru politicile culturale din regiune.