Sandra PARVU – Chișinău : modele pentru o relație între urban și rural – prezentare

Universitatea Tehnică, Facultatea Urbanism și Arhitectură, catedra Arhitectură
25 mai 2012, ora 9:30
bd. Cuza Vodă 39, blocul, aula 224

‘intrare liberă / free entrance’

În 2007, Institutele Naționale de Studii Demografice a diferitelor țări au indicat că mai mult de jumătatea populației din lume trăiește în orașe. Aceasta ridică întrebarea ce înseamnă „viața la oraș”. Dacă există o definiție, ea poate fi aplicată (ca datele statistice) la nivel global? Cum trăim în oraș și care sunt parametrii care disting modul acesta de viață, de ceea ce nu este „mod de viață urban”?

În științele sociale, „explozia urbană” a condus la numeroase studii și publicații cu privire la relația între urban și non-urban, acesta din urmă de cele mai multe ori desemnat ca mediul rural. Geografii vorbesc în Franța despre „limite” sau despre „o restructurare teritorială”, în domeniul peisajului se vorbește mai poetic de „margini”. Neologisme ca „rurban” sau „suburban” au aparut în anii 60 în literatura anglo-saxona, sugerând creația unei noi categorie spatiale.

Datorită unei explorări cartografice, antropologice si istorice efectuată în timpul unei reședințe la Chișinău, a apărut ipoteza de lucru că modelele propuse nu se potrivesc descrierii teritoriului urban si regiunii care îl înconjoara. Acest caz necesită un mod diferit de a face si de a vedea. Ancheta ne permite să regândim si să rearticulăm relația urban-rural, nu numai în scopul de a propune un model specific pentru orașele est-europene, dar, de asemenea, și ca o metodă care pune la îndoială unele dintre ipotezele vehiculate de studii în abordarea transformării urbane a Europei Occidentale.