Beno Friedl - Amintiri din Copilărie

Viitorul Memoriei – apel de participare
data limită: 16 iulie 2017

Urmele erau încă acolo. Dar timpul le va şterge încet şi nu va mai rămâne nimic– Edgar Hilsenrath

Un val de extremism de dreapta, xenofobie, naţionalism, rasism şi antisemitism inundă din nou ceea ce credeam că sunt societăţi deschise şi democratice, încolţindu-ne pe noi toţi şi toate, saturând interacţiunile sociale cu frică şi ură faţă de „celălalt” – inamic invizibil şi adesea imaginar, care se schimbă odată cu interesele politice dominante. 

De generaţii întregi, metodele utilizate pentru a elimina „istorii incomode” din versiunea oficială a istoriei au inclus marginalizarea şi ştergerea totală a urmelor lăsate de populaţii care perturbă mitologia dominantă a constructelor identitare naţionale.

Una dintre cele mai puternice exemplificări ale acestei metode de eliminare se regăseşte în urmările Holocaustului în Europa de Est. În proiectul nostru, ne concentrăm atenţia asupra regiunii României şi fostelor Basarabia şi Bucovina: peste 500 000 de evrei şi romi au fost exterminaţi în această regiune în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; cu toate acestea, în locul comemorărilor ca formă de transmitere către generaţiile viitoare şi ca formă de respect pentru memoria persoanelor masacrate, uitarea istorică şi politică îngroapă în continuare urmele impactului uriaş a ceea ce a fost cândva o co-prezenţă culturală înfloritoare. Oraşe întregi, cartiere, cimitire şoptesc despre absenţa locuitorilor din acele vremuri…

Misiunea proiectului Viitorul Memoriei este de a face cunoscut publicului trecutul țărilor implicate și trecutul fiecărui oraș, reactivând memorii prin intermediul artei contemporane și media, legând trecutul de prezent, documentând mărturiile ultimelor supravieţuitoare şi ultimilor supravieţuitori, personalizând istoria prin istorii orale, micro-narațiuni și autobiografii, creând legături între oameni și deschizând spațiile publice spre dezbatere și înțelegere reciprocă.

Proiectul Viitorul Memoriei funcționează, de asemenea, ca model pentru dezvoltarea unei conştiinţe mai profunde prin acțiune, iar instituţiile şi organizaţiile partenere locale își asumă responsabilitatea de a lucra cu trecutul orașului lor, opunându-se astfel creșterii naționalismului, antisemitismului și urii interetnice, și conectându-se, în același timp, între ele prin preocupări comune.

În acest sens lansăm un open call tuturor artiștilor și cercetătorilor din Republica Moldova care doresc să se alăture demersului nostru de a lucra cu istoria recentă a orașului Chișinău – cu accent pe locurile părăsite și poveștile uitate sau ascunse, cu scopul de a re-activa memoria colectivă față de aceste evenimente istorice și față de o serie de biografii pierdute.

Acest call este interesat de performance-uri, instalații sau intervenții site-specific care tratează temele proiectului Viitorul Memoriei, descrise mai sus, și care propun o poziționare față de aceste istorii locale.

Evenimentul final și de prezentare publică va avea loc sâmbată, 29 iulie ora 11:00 AM în orașul Chișinău.

Artistul/ echipa selectată/ selectată va realiza împreună cu echipa Revistei la Plic o hartă tipărită a spațiilor și locurilor investigate și menționate în performance/ cercetare/ intervenție.

Acest proiect va fi remunerat. Pentru orice informații vă stăm la dispoziție la următoarele contacte: info(a)oberliht.org, tel. (+373)22 286317.

Deadline pentru propuneri 16 iulie 2017